Káva, životabudič, čierne zlato,… mnoho názvov pre nápoj, ktorému odolá málokto. Všetci ho poznáme a siahame po ňom hlavne ráno. Dokáže nás prebudiť, dodať telu energiu a pripraviť nás tak na aj ten najnáročnejší deň v práci. Doprajeme si ho ráno, na obed, ale aj večer a deň bez šálky kávy si ani nevieme predstaviť. Je druhým najobľúbenejším nápojom na svete (po vode). Denne sa jej na našej planéte vypije asi 2,2 miliardy šálok. Kde sa ale tento nápoj vzal?
Objavenie kávovníkov.
Najstaršia a najznámejšia legenda o objavení kávy pochádza z roku 850 nášho letopočtu. Pastier kôz z Etiópie si všimol, že jeho zvieratá sú živšie ak zjedia istý druh bobúľ. Neskôr tieto bobule ochutnali mnísi. Boli tak horké, že ich hneď hodili do ohňa. Po pár minútach sa ale z ohňa začala šíriť opojná a lahodná vôňa. Preto sa rozhodli pripraviť z pražených bobúľ nápoj. Vďaka nemu dokázali byť bdelí aj polovicu noci, čo na tie časy bolo dosť nezvyčajné. Verili, že im tento nápoj darovali bohovia.
Káva sa dostala do Arábie a odtiaľ do Európy, kde svoj veľký rozmach zažila v 16 – tom storočí.
Čo o káve možno neviete
- Najcennejšou a najobchodovateľnejšou komoditou na svetových trhoch je ropa. Na päty jej ale šliape káva.
- Antioxidanty v tomto nápoji chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Tiež zvyšuje v organizme hladinu dopamínu čím vyvoláva príjemné pocity. Kofeín mierne zvyšuje tlak vďaka čomu sme sviežejší, vieme sa lepšie koncentrovať a sústrediť.
- Najdrahšia na svete je cibetková káva. Cibetky – malé kunovité šelmy zjedia kávový bôb a vylúčia ho v truse. Následne sa upravuje pražením. Rovnako sa pripravuje aj káva z thajských slonov – cena oboch káv je približne na rovnakej úrovni.
- Základom dobrého nápoja je praženie bôbov. Práve pri tomto procese sa uvoľňuje množstvo aromatických olejov, ktorým vďačí za svoju chuť a arómu.
- Káva je v podstate ovocie
- Najznámejšie druhy sú Robusta a Arabica, ale na svete existuje viac než 50 druhov kávovníkov.