Klady:
• metóda je vynikajúca pre začiatočníkov, dokonca môžete do výroby zapojiť aj deti
• mydlový základ už prešiel zmydelnením, takže sa nepracuje s hydroxidom sodným
• topenie a tuhnutie mydla je rýchle, stvrdne za niekoľko hodín
• vonné oleje nevplývajú na proces výroby
• do priehľadných mydlových báz môžete pridať glittre a trblietavé miky, ktoré vytvoria úžasný efekt
Zápory:
• mydlová báza obsahuje glycerín, ktorý je náchylnejší na orosenie
• roztopená mydlová báza je príliš tekutá, ťažšie prísady majú tendenciu klesať ku dnu
• oleje v báze sú už zmydelnené takže nemôžete pridávať viac olejov ani masiel
• ak mydlovú hmotu prehrejete stane sa nevzhľadnou a ťažko spracovateľnou
metóda „za studena“
Klady:
• umožňuje prispôsobiť každú zložku tak aby vyhovovala vašim osobným preferenciám
• počas procesu môžete pridávať aj čerstvé ingrediencie ako mlieko alebo ovocné/zeleninové pyré
• regulácia „stopy“ umožňuje použitie rôznych techník, na vytváranie vírov (swirl) je vhodná tekutejšia stopa zatiaľ čo z hustejšej konzistencie je možné vytvárať rôzne ozdoby ako na tortu
• všeobecne sa považuje za „prirodzenejšiu“ formu mydla
Zápory:
• hydroxid sodný používaný pri výrobe je žieravina preto je potrebné dodržať bezpečnosť
• mydlo vyrobené metódou za studena dozrieva dosť dlhú dobu a to 4 až 6 týždňov
• niektoré farbivá majú pri vysokom pH tendenciu migrovať
• vonné oleje pri vysokom pH môžu zreagovať negatívnymi spôsobmi čo zapríčiňuje rýchle stuhnutie hmoty alebo sa naopak nevytvorí stopa
metóda „za tepla“
Klady:
• umožňuje prispôsobiť každú zložku vrátane tuhých masiel
• dodatočné teplo urýchľuje proces zmydelnenia
• kocky mydla majú viac rustikálny vzhľad s menej plynulou textúrou ako mydlá vytvorené procesom za studena
• hrubšia textúra je zároveň ideálna na pridanie ťažších prísad, neklesnú na dno
• mydlo vyrobené týmto procesom nepotrebuje zrieť, už na druhý deň je pripravené na použitie
Zápory:
• nie je možné pridávať čerstvé prísady, majú tendenciu prihorieť počas procesu varenia
• ak má silica alebo éterický olej nízky bod vyparovania, vysoká teplota počas procesu výroby môže spôsobiť jeho úplné odparenie